ΝΕΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ
Συνεχίζεται το επιτυχημένο πρόγραμμα συνεργασίας της
Ελληνικής και της Γερμανικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO
Εθελοντικές δράσεις για νέους από τη Γερμανία πραγματοποιούνται στη Λέσβο στα πλαίσια της αναγνώρισής της ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.
Η Λέσβος υποδέχεται τους εθελοντές στο πλαίσιο μίας πρωτοβουλίας συνεργασίας της Ελληνικής και της Γερμανικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, που δίνει τη δυνατότητα στα Ελληνικά Γεωπάρκα UNESCO να φιλοξενήσουν νέους από τη Γερμανία για να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση. Υπεύθυνος της δράσης εκ μέρους της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO είναι ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Γεωπάρκων UNESCO.
Το 2021 φιλοξενήθηκαν δύο ομάδες εθελοντών για 6 μήνες. Η δεύτερη ομάδα ολοκληρώνει την 6μηνη δράση της τον προσεχή Μάρτιο ενώ το προσεχές εξάμηνο του 2022 θα φιλοξενηθούν 3 νέοι από τον Μάρτιο μέχρι το Σεπτέμβριο.
Κύριος στόχος του προγράμματος είναι οι νέοι από τη Γερμανία να ενταχθούν στα Ελληνικά Γεωπάρκα και να συμμετάσχουν στις ποικίλες δραστηριότητές τους με στόχο για να αποκτήσουν εξειδικευμένες δεξιότητες και εργασιακή εμπειρία σε δράσεις ανάδειξης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των Γεωπάρκων αλλά και να κατανοήσουν τον τρόπο διαχείρισης και λειτουργίας τους. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τη Γερμανική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO.
Οι εθελοντές από τη Γερμανία στο πλαίσιο του προγράμματός τους υλοποιούν την πρακτική τους άσκηση στη στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Κέντρου Πληροφόρησης του Γεωπάρκου στη Μυτιλήνη. Το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει αρχικά παρακολούθηση εισαγωγικών σεμιναρίων για τη γεωλογική εξέλιξη του νησιού, τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους, τη διαδικασία της απολίθωσης και τη συντήρηση απολιθωμάτων αλλά και τους υγρότοπους και την πλούσια φυσική κληρονομιά της Λέσβου. Στη συνέχεια οι εθελοντές συμμετέχουν σε εργασίες πεδίου όπως εργασίες καθαρισμού απολιθωμάτων υπό την επίβλεψη των συντηρητών του Μουσείου. Παράλληλα, προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στη μετάφραση στη γερμανική γλώσσα κειμένων προβολής του Γεωπάρκου και επικοινωνιακού υλικού.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της εξάμηνης παραμονής του στη Λέσβο, επισκέπτονται σημαντικά σημεία γεωλογικού ενδιαφέροντος- γεωτόπους, μουσεία, μνημεία και γενικότερα περιοχές φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Γεωπάρκου.
Η Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου επιδιώκει να φιλοξενεί προγράμματα πρακτικής άσκησης νέων, συμβάλλοντας σημαντικά στην κατάρτιση νέων επιστημών και επαγγελματιών διαχείρισης Γεωπάρκων. Η υποδοχή και ένταξη νέων από το εξωτερικό στο Γεωπάρκο Λέσβου, οδηγεί επιπλέον στη δημιουργία ενός δικτύου νέων ανθρώπων που μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής τους, θα αποτελούν πρεσβευτές της Λέσβου παγκοσμίως.
Συντήρηση απολιθωμάτων & Ορνιθοπαρατήρηση πουλιών
Σε δραστηριότητες συντήρησης απολιθωμάτων στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους και ορνιθοπαρατήρησης πουλιών στην αλυκή Καλλονής συμμετείχαν του προηγούμενο χρονικό διάστημα οι εθελοντές από τη Γερμανία που βρίσκονται στη Λέσβο.
Ειδικότερα, οι εθελοντές με εξαιρετικά μεγάλο ενθουσιασμό συμμετείχαν σε εργασίες καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων στους υπαίθριους χώρους και τα εργαστήρια του Μουσείου. Οι δύο νέοι γνώρισαν αρχικά τον εξοπλισμό και τα υλικά συντήρησης και στη συνέχεια με την επίβλεψη των συντηρητών του Μουσείου συντήρησαν τμήματα απολιθωμένων κορμών δέντρων, κλαδιών και φυλλοφόρων οριζόντων που πρόσφατα ήρθαν στην επιφάνεια από τις ανασκαφικές εργασίες του Μουσείου. Οι εθελοντές μετά το τέλος της δραστηριότητας δήλωσαν εντυπωσιασμένη καθώς είχαν τη δυνατότητα να συμβάλλουν στην προστασία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ενός μοναδικού σε παγκόσμια κλίμακα μνημείου της φύσης.
Οι δραστηριότητες συνεχίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στον υγρότοπο της Καλλονής και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής. Οι εθελοντές περιηγήθηκαν αρχικά στο χώρο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, όπου και ενημερώθηκαν αναλυτικά για τις δραστηριότητες του για την ευαισθητοποίηση του κοινού, την προστασία και ανάδειξη των υγροτόπων της Λέσβου. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τον υγρότοπο του Καλλονής όπου και συμμετείχαν σε δραστηριότητες ορνιθοπαρατήρησης όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πολλά μεταναστευτικά πουλιά αλλά και πουλιά που παραμένουν στον υγρότοπο καθόλη τη διάρκεια του έτους.
Οι εθελοντές δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τον φυσικό πλούτο της Λέσβου και αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένες δράσεις που θα υλοποιήσουν για την προβολή της Λέσβου και του φυσικού της πλούτου στη Γερμανία.
-->