«Συντηρώντας το παρελθόν»

 
 

Οι δράσεις του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
για τη συντήρηση και ανάδειξη απολιθωμάτων στη Λέσβο

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου μέχρι σήμερα έχει διανύσει μια επιτυχημένη διαδρομή 25 ετών κατά τη διάρκεια της οποίας δημιούργησε ένα εξειδικευμένο Εργαστήριο Συντήρησης Απολιθωμάτων με εξοπλισμό και έμπειρα στελέχη που συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία και ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους  το οποίο αποτελεί ένα μοναδικό σε παγκόσμια κλίμακα διατηρητέο μνημείο της φύσης.

Η διατήρηση των απολιθωμάτων στα υπαίθρια πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου είναι μια επίπονη και απαιτητική διαδικασία που απαιτεί γνώση, υπομονή, επιμονή και αντοχές για εργασία κάτω από δύσκολες συνθήκες. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας συντήρησης δίνει όμως και την ικανοποίηση της συμβολής στην διατήρηση πολύτιμων τεκμηρίων της ιστορίας του πλανήτη και της ζωής.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου αξιοποιώντας το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα ξεκινάει την παρουσίαση δράσεων συντήρησης και ανάδειξης απολιθωμάτων που υλοποιούνται στα μοναδικά τεκμήρια του Απολιθωμένου Δάσους. Η παρουσίαση θα φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του Μουσείου καθώς και την σελίδα στο Facebook κάθε βδομάδα.

Σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι η γνωριμία του κοινού με το πολυετές και υψηλού επιπέδου παραγόμενο έργο συντήρησης απολιθωμάτων στο επίπεδο της έρευνας και της εφαρμογής. Χάρις σε αυτές τις σημαντικές δράσεις διασώζεται η ιδιαίτερη κληρονομιά  του νησιού και δίνεται η δυνατότητα να την γνωρίσουμε.

Η ομάδα των συντηρητών του Μουσείου στηρίζεται στην πολυσυλλεκτικότητα του γνωστικού πεδίου της συντήρησης τόσο στο επιστημονικό-θεωρητικό υπόβαθρο που απαιτείται όσο και στις τεχνολογικές γνώσεις που ενσωματώνονται. Η εμπειρία έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη της ικανότητας να επιλύονται ιδιαίτερα προβλήματα συντήρησης  ύστερα από συστηματική προσέγγιση με βάση την ακριβή έρευνα, μελέτη και κριτική ερμηνεία των αποτελεσμάτων.

Η εξειδίκευση του Μουσείου στην συντήρηση απολιθωμάτων αναγνωρίζεται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο καθώς συνεργάζεται με πολλούς φορείς καλείται να συμμετάσχει σε εξειδικευμένα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Προγράμματα συνεργασίας στον τομέα αυτό (πχ Υanqing – China, Sichuan – China). Tο Μουσείο ολοκλήρωσε πρόσφατα το έργο «Συντήρηση και ανάδειξη Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου – Περιοχή Κύρια Απολιθωμένη» στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στη θέση Μπαλή Αλώνια και υλοποιεί το έργο «Ανάδειξη και αξιοποίηση απολιθωματοφόρων θέσεων από την εκτέλεση μεγάλων δημόσιων έργων στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου» που περιλαμβάνει την υλοποίηση δράσεων συντήρησης και ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων κατά μηνός του Οδικού άξονα Καλλονής Σιγρίου με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 / ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου.

Οι δράσεις συντήρησης πραγματοποιούνται τόσο στο πεδίο, όσο και στα οργανωμένα εργαστήρια συντήρησης με σύγχρονο εξειδικευμένο επιστημονικό εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών που λειτουργούν στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα του Μουσείου και στη σελίδα στο Facebook:

www.lesvosmuseum.gr

www.facebook.com/naturalhistorymuseumlesvosgr/

 

-->